• Veka Softline 82 MD (műanyag ablak)

  Veka Softline 82 MD (műanyag ablak)

  "A+ kategóriás ablak" passzív házakhoz! Nem ismer kompromisszumot se hő, se hangszigetelés, se stabilitás és időtállóság terén sem.

  Megnézem
 • Aluplast Ideal 4000 (műanyag ablak)

  Aluplast Ideal 4000 (műanyag ablak)

  Mindazoknak ajánljuk, akik megfizethető áron jó minőséget keresnek!

  Megnézem
 • Holz Classic 68 (fa ablak)

  Holz Classic 68 (fa ablak)

  Akiknek fontos hogy fa nyílászárói természetes alapanyagból készüljenek! Választhatóak hossztoldott vagy toldásmentes kivitelben.

  Megnézem
 • Alumínium redőny

  Alumínium redőny

  A legnépszerűbb külső tokos redőny típusunk amely kérhető vakolható tokfedéllel is. Igény szerint a lefutóval, lamellákkal megegyező színben.

  Megnézem

Karbantartási útmutatók

Műanyag ablakok használati útmutatója:

 

A nyílászáró beépítése:

 Minden esetben bízza műanyag ablakai, ajtói beépítését szakemberre.Ez egyrészt komoly szakmai felkészültséget igényel, másrészt a későbbiekben esetlegesen felmerülő garanciális problémák megoldása így igényelhetők.

 

Kilincs kezelésének útmutatója:

 •  Bukó funkcióban a kilincs 90°-os szögben felfelé áll, ilyenkor alkalmas a helység szellőzetésére az ablak felül 8-10cm-re való kinyitása.
 • nyíló funkcióban a kilincs 45°-os szögben vízszintesen áll, ilyenkor az ablak teljesen nyitott pozícióba kerül a helység számára intenzív szellőztetést biztosítva. Felügyelet nélkül az ablak nem hagyható nyitott pozícióban!
 • résszellőző funkcióban a kilincs a bukó és nyíló között9 félállásban van ezzel az ablak szárnyat résnyire kinyitva biztosítja hogy a helységbe friss levegő jusson annak kihűlése nélkül. 
 • zárt funkcióban a kilincs 0°-os lefelé forduló állásban van, ilyenkor az ablakszárny zárt pozícióban van ezáltal biztosítva a helység hő és hangszigetelését.
Műanyag ablakok karbantartási útmutatója:
 •  Vasalat védelme:a vasalat elemeit évente egyszer be kell olajozni hogy azok hosszú élettartama biztosított legyen. A felújítási utómunkák során különösen ügyelni kell arra hogy szennyeződés (vakolat, festés, stb) ne jusson a vasalatba mert az a működésében maradandó károsodást okozhat.
 • tisztítás: kizárólag folyékony tisztítószert kell alkalmazni ezáltal elkerülre a műanyag felületen a karcok kialakulását.
 • védőfóliák eltávolítása:  a beépítést követően maximum 2 héten belül el kell távolítani a védőfóliát a műanyag nyílászárók külső nap érte oldaláról. Elllenkező esetben a fólia rásülhet az ablak tokra és a szárnyra. Utólagos vakolás, falszínezés esetén az egész nyílászárót le kell takarni (pl fóliával) így elkerülhetőek a későbbi szennyeződések, sérülések mind az ablak mind az üveg felületen.
 • szellőztetés: mivel a modnern műanyag  ablakok a legjobb szigetelési kategóriába tartoznak ezért szükséges naponta minumum egyszeri intenzív szellőztetés 5-10 percig. Ilyenkor az ablak szárnyakat teljesen kinyitjuk ezáltal biztosítva hogy a kereszt huzat a levegőt az egész lakásban átmozgazzsa, kicserélje friss oxigénre. A rendszeres szellőztetés nagyban segít hosszú távon a penészesedés kialakulásának megelőzésében.

Fontos:

Az ablak belső felületén megjelent pára azt jelenti kevés benn az oxigén ezért fokózódik a páralecsapódás, ez azt jelenti szellőztetni kell!
Baleset és kármegelőzés:

Záráskor ügyeljen rá hogy a keze ne kerüljön a tok és szárny közé ezáltal elkerülve a becsípődés veszélyt!

Erős szél esetén tartsa zárt vagy bukó funkcióban ablakszárnyát hogy az ne tudjon kicsapódni. Így elkerülhetőek az üveg törések és nem lesz sérülés veszély !

Nem szabad a nyíló szárnyat többlet súllyat terhelni!

A nyíló szárny és a tok közé semmilyen tárgyat ne helyezzen mert ebben az esetben az ablakszárnya és a vasalat is tartósan károsodhat!

 
Fa ablakok használati útmutatója:

 

A nyílászáró beépítése:

Minden esetben bízza fa ablakai, ajtói beépítését szakemberre.Ez egyrészt komoly szakmai felkészültséget igényel, másrészt a későbbiekben esetlegesen felmerülő garanciális problémák megoldása így igényelhetők.

Kilincs kezelésének útmutatója:

 • Bukó funkcióban a kilincs 90°-os szögben felfelé áll, ilyenkor alkalmas a helység szellőzetésére az ablak felül 8-10cm-re való kinyitása.
 • nyíló funkcióban a kilincs 45°-os szögben vízszintesen áll, ilyenkor az ablak teljesen nyitott pozícióba kerül a helység számára intenzív szellőztetést biztosítva. Felügyelet nélkül az ablak nem hagyható nyitott pozícióban!
 • résszellőző funkcióban a kilincs a bukó és nyíló között9 félállásban van ezzel az ablak szárnyat résnyire kinyitva biztosítja hogy a helységbe friss levegő jusson annak kihűlése nélkül. 
 • zárt funkcióban a kilincs 0°-os lefelé forduló állásban van, ilyenkor az ablakszárny zárt pozícióban van ezáltal biztosítva a helység hő és hangszigetelését.

Fa ablakok karbantartási útmutatója:

 • Vasalat védelme:a vasalat elemeit évente egyszer be kell olajozni hogy azok hosszú élettartama biztosított legyen. A felújítási utómunkák során különösen ügyelni kell arra hogy szennyeződés (vakolat, festés, stb) ne jusson a vasalatba mert az a működésében maradandó károsodást okozhat.
 • ablak tok, szárny felületének védelme: javasoljuk a beépítést a vakolás, aljzatbetonozás után elvégezni. A felületkezelt nyílászárókat az épület festése, vakolása során védeni kell a beépítés során minden szennyeződéstől. Jó megoldás erre a papír ragasztóval ellátott tok és szárny, de ezeket a beépítés után legkésőbb 1 héttel el kell távolítani!
 • festés védelme: lazúros felületű fa nyílászárók esetén 5-6 évente fontos a festett felület kezelése, lakkozása. Ügyelni kell arra hogy eközben a vasalat ne sérüljön, károsodjon.
 • vízvető sín karbantartása: a vízelvezető sínben lerakódott szennyeződéseket rendszeresen el kell távolítani hogy ezáltal ne tudjon eldugulni, így elkerülve a kifolyó nyílások eltömődését.
 • szellőztetés: mivel a modnern fa ablakok is a legjobb szigetelési kategóriába tartoznak ezért szükséges naponta minumum egyszeri intenzív szellőztetés 5-10 percig. Ilyenkor az ablak szárnyakat teljesen kinyitjuk ezáltal biztosítva hogy a kereszt huzat a levegőt az egész lakásban átmozgazzsa, kicserélje friss oxigénre. A rendszeres szellőztetés nagyban segít hosszú távon a penészesedés kialakulásának megelőzésében.

Fontos:

Az építkezés során keletkező nedvességet az épületből rendszeresen el kell távolítani!

Vakolás és aljzatbetonozás során rendszeresen szellőztessen!

Az ablak belső felületén megjelent pára azt jelenti kevés benn az oxigén ezért fokózódik a páralecsapódás, ez azt jelenti szellőztetni kell!

 

Baleset és kármegelőzés:

Záráskor ügyeljen rá hogy a keze ne kerüljön a tok és szárny közé ezáltal elkerülve a becsípődés veszélyt!

Erős szél esetén tartsa zárt vagy bukó funkcióban ablakszárnyát hogy az ne tudjon kicsapódni. Így elkerülhetőek az üveg törések és nem lesz sérülés veszély !

Nem szabad a nyíló szárnyat többlet súllyat terhelni!

A nyíló szárny és a tok közé semmilyen tárgyat ne helyezzen mert ebben az esetben az ablakszárnya és a vasalat is tartósan károsodhat!